شرایط قانونی «بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور»
دسته بندی: اخبار اقتصادی, اخبار مجامع حرفه ای
بیمه شدگان و کارفرمایان متقاضی که گمان میبرند مشاغل آنها سخت و زیان آور است، میتوانند مراجعه کرده و فرم درخواست خود را ارائه دهند تا در کمیته مورد بررسی قرار گیرد.
.
شرایط قانونی برای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور چیست؟ شاید این سوال بسیاری از بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی باشد که در پاسخ به این مخاطبان باید گفت که بر اساس این قانون، افرادی که در کارهای سخت و زیان آور شاغل هستند، با ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیان آور به صورت متوالی یا ۲۵ سال به صورت متناوب، تا سقف ۳۵ روز حقوق بازنشسته میشوند.
.
به گزارش ایسنا، این یعنی به ازای هر سال، ۱٫۵ سال برای بیمه شده به عنوان سابقه محسوب و به همان قیاس هم از خدمات تامین اجتماعی بهرهمند میشود. در ضمن چهار درصد حق بیمه و مستمری به هنگام تقاضای بازنشستگی برای مدت مزبور محاسبه و از کارفرما مطالبه و وصول میشود.
.
لازم به ذکر است، چنانچه بیمه شده کمتر از سابقه مذکور، سابقه پرداخت حق بیمه داشته که مقداری از آن سابقه مربوط به اشتغال وی در مشاغل سخت و زیان آور است، هر سال سابقه پرداخت حق بیمه فرد موصوف ۱٫۵ سال محاسبه شده و در شرط سابقه مقرر در ماده ۷۶ قانون و تبصرههای ذیل آن ملاک محاسبه قرار میگیرد.
.
اما درباره اینکه برای سخت و زیانآور شناخته شدن یک کار چه مراحلی باید طی شود و شناسایی آن بر عهده چه مرجعی است؟ نیز باید توضیح داد که برای تعیین و شناسایی سخت و زیان آور بودن مشاغل، کمیتهای پنج نفره در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل میشود که سازمان تامین اجتماعی یک نماینده در بخش بیمهای این کمیته دارد.
.
بیمه شدگان و کارفرمایان متقاضی که گمان میبرند مشاغل آنها سخت و زیان آور است، میتوانند مراجعه کرده و فرم درخواست خود را ارائه دهند تا در کمیته مورد بررسی قرار گیرد.
.
کمیته استانی مربوط به شناسایی مشاغل سخت و زیان آور نیز در ادارات زیر مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یا سازمان کار و آموزش فنی و حرفهای تشکیل میشود و ریاست آن بر عهده مدیرکل کار است.
.
اعضای این کمیته پنج نفر هستند و روند کار بدین صورت است که پس از آنکه کارهای مقدماتی در اداره کار صورت گرفت و کارشناسان نظر کارشناسی خود را با توجه به گزارشات ارائه شده از سوی بازرسان اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه دادند، به محل کارخانه یا واحد متقاضی مراجعه و تمام جوانب را بررسی میکنند.
.
——————————————————————
لینک مرتبط:
آیین نامه جدید مشاغل سخت و زیان آور (مصوب ۲۶/۱۲/۱۳۸۵)
.
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
icon برچسب ها: اصلاحیه جدید در خصوص مشاغل سخت و زیانآور, بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور, بازنشستگی سخت و زیان آور, بیمه مشاغل سخت, بیمه مشاغل سخت و زیان آور, داشتن سابقه توالی 20 ساله یا تناوب 25 ساله, درخواست مشاغل سخت و زیان آور, سابقه بیمه مشاغل سخت و زیان آور به ازای هر سال یک و نیم سال, سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور به هر میزان, شرایط قانونی «بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور», شرط سنی قانون سخت و زیان آور, فرم درخواست مشاغل سخت و زیان آور, قانون جدید مشاغل سخت و زیان آور, قانون مشاغل زیانآور برای کارگران, قانون مشاغل زیانآور برای کارگران صنعتی, مشاغل آنها سخت و زیان آور, مشاغل سخت, نحوه درخواست مشاغل سخت و زیان آور, نحوه سخت و زیان آور, چگونگی شناسایی مشاغل سخت و زیان آور
بازنشستگی (مواد۷۶ تا ۷۹)
دسته بندی: سایر قوانین, قانون تامین اجتماعی
ماده ۷۶ـ
مشمولین این قانون در صورت حائز بودن شرایط زیر حق استفاده از مستمری بازنشستگی را خواهند داشت.
۱ـ حداقل ده سال حق بیمه مقرر را قبل از تاریخ تقاضای بازنشستگی پرداخته باشند. (به جزء ۳ بند (ب) قانون اصلاح تبصره ۲ همین ماده رجوع شود)
۲ـ سن مرد به شصت سال تمام و سن زن به پنجاهوپنج سال تمام رسیده باشد.
تبصره ـ در مورد افرادی که قبل از تقاضای بازنشستگی حداقل مدت بیست سال متوالی یا بیست و پنج سال متناوب در مناطق بد آب و هوا کار کردهاند و یا آنکه به کارهای سخت و مخل سلامتی (زیانآور) اشتغال داشتهاند سن بازنشستگی پنجاه و پنج سال تمام خواهد بود. کسانی که سی سال تمام کار کرده و حق بیمه مقرر را به سازمان پرداخته باشند در صورت داشتن پنجاه و پنج سال تمام میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند. مناطق بد آب و هوا و کارهای زیانآور به موجب آییننامه مربوط مصوب هیأت وزیران تعیین خواهد شد.
(این تبصره با قانون اصلاح مواد ۷۲ و ۷۷ و تبصره ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی … مصوب ۱۶/۱۲/۱۳۷۱ اصلاح شده است که متن آن عبارتست از:
تبصره ۱- کسانی که ۳۰ سال تمام کار کرده و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند در صورتیکه سن مردان ۵۰ سال و سن زنان ۴۵ سال تمام باشد میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی نمایند.
تبصره ۲- افرادی که حداقل ۲۰ سال متوالی و ۲۵ سال متناوب در مناطق بد آب و هوا کار کرده و یا آنکه به کارهای سخت و زیانآور (مخل سلامتی) اشتغال داشته باشند و در هر مورد حقبیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند در صورتیکه سن مردان ۵۰ سال و سن زنان ۴۵ سال تمام باشد میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی نمایند. مناطق بد آب و هوا و کارهای سخت و زیانآور به موجب آییننامه مربوطه خواهد بود. افزایش هزینه ناشی از این تبصره از کاهش هزینه سازمان ناشی از اجراء تبصره ۱ همین ماده تأمین خواهد شد).
(این تبصره تغییر یافته نیز در مورخ ۱۴/۷/۸۰ به موجب قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ قانون اصلاح مواد ۷۲ و ۷۷ و تبصره ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶ مصوب ۱۳۷۱ در مورد کارهای سخت و زیانآور اصلاح شده است متن تبصره جدید عبارتست از:
قانون «اصلاح تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ قانون اصلاح مواد ۷۲ و ۷۷ و تبصره ماده ۷۶ قانون تأمیناجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶ مصوب ۱۳۷۱» (مصوب ۱۴/۷/۱۳۸۰):
ماده واحده ـ تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ قانون اصلاح مواد ۷۲ و ۷۷ و تبصره ماده ۷۶ قانون تأمیناجتماعی مصوب ۱۳۵۴ و الحاق دو تبصره به ماده ۷۶ مصوب ۱۶/۱۲/۱۳۷۱ به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره ۲-
الف) کارهای سخت و زیان آور کارهایی است که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال کارگر تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد گردد که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن بوده و بتوان با بکارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی و غیره صفت سخت و زیان آور بودن را از آن مشاغل کاهش یا حذف نمود.
۱- کارفرمایان کلیه کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی که تمام یا برخی از مشاغل آنها حسب تشخیص مراجع ذیربط سخت و زیان آور اعلام گردیده یا خواهند گردید، مکلفند ظرف دو سال از تاریخ تصویب این قانون نسبت به ایمن سازی عوامل شرایط محیط کار مطابق حد مجاز و استانداردهای مشخص شده در قانون کار و آییننامههای مربوطه و سایر قوانین موضوعه در این زمینه اقدام نمایند.
۲- کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی مکلفند قبل از ارجاع کارهای سخت و زیان آور به بیمه شدگان، ضمن انجام معاینات پزشکی آنان از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب با نوع کارهای رجوع داده شده (موضوع ماده ۹۰ قانون تأمیناجتماعی)، نسبت به انجام معاینات دورهای آنان که حداقل در هر سال نباید کمتر از یک بار باشد، نیز به منظور آگاهی از روند سلامتی و تشخیص به هنگام بیماری و پیشگیری از فرسایش جسمی و روحی اقدام نمایند. وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کار و امور اجتماعی مکلفند تمهیدات لازم را در انجام این بند توسط کارفرمایان اعمال نمایند.
ب ـ حمایتها
۱- افرادی که حداقل بیست سال متوالی و بیست و پنج سال متناوب در کارهای سخت و زیانآور (مخل سلامت) اشتغال داشته باشند و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی نمایند. هر سال سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور یک و نیم سال محاسبه خواهد شد.(لینک مرتبط)
2- در صورتی که بیمهشدگان موضوع این تبصره قبل از رسیدن به سابقه مقرر در این قانون دچار فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال در کارهای سخت و زیان آور گردند با تأیید کمیسیونهای پزشکی (موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی) به هر میزان سابقه خدمت از مزایای مندرج در این تبصره برخوردار خواهند شد.
۳- در مورد سایر بیمهشدگان حداقل سابقه پرداخت حق بیمه برای استفاده از مستمری بازنشستگی از تاریخ تصویب این قانون هر سال یک سال افزایش خواهد یافت تا آنکه این حداقل به بیست سال تمام برسد.
۴- از تاریخ تصویب این قانون جهت مشمولان این تبصره، چهاردرصد (۴%) به نرخ حق بیمه مقرر در قانون تأمین اجتماعی افزوده خواهد شد که آن هم در صورت تقاضای مشمولان قانون، به طور یکجا یا به طور اقساطی توسط کارفرمایان پرداخت خواهد شد.
۵- تشخیص مشاغل سخت و زیان آور و نحوه احراز توالی و تناوب اشتغال، نحوه تشخیص فرسایش جسمی و روحی و سایر موارد مطروحه در این تبصره به موجب آییننامهای خواهد بود که حداکثر ظرف مدت چهار ماه توسط سازمان تأمین اجتماعی و وزارتخانههای کار و امور اجتماعی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
۶- بیمهشدگانی که دارای سابقه پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیانآور به تاریخ قبل از تاریخ تصویب این قانون باشند میتوانند با استفاده از مزایای این قانون درخواست بازنشستگی نمایند در این صورت با احراز شرایط توسط بیمه شده کارفرمایان مربوطه مکلفند حق بیمه مربوطه و میزان مستمری برقراری را تا احراز شرایط مندرج در تبصره ۲ همچنین چهار درصد (۴%) میزان مستمری برقراری نسبت به سنوات قبل از تصویب این قانون را یکجا به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نمایند.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ سیام بهمن ماه یکهزار و سیصد و هفتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و جزء ۱ و ۳ بند (ب) تبصره ۲ آن در تاریخ ۱۴/۷/۱۳۸۰ عیناً به تصویب نهائی مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیده است). (آیین نامه در صفحه ۳۸۴ درج شده است)
تبصره ۳- بیمهشدگانی که دارای ۳۵ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه باشند میتوانند بدون در نظرگرفتن شرط سنی مقرر در قانون تقاضای بازنشستگی نمایند. (اصلاحی ۱۶/۱۲/۱۳۷۱).
(تبصره ۴ به موجب ماده واحده الحاق یک تبصره به ماده ۷۶ قانون تأمیناجتماعی مصوب ۱/۷/۱۳۷۶ اضافه شده است. متن تبصره عبارتست از:
تبصره ۴- زنان کارگر با داشتن ۲۰ سال سابقه کار و ۴۲ سال سن به شرط پرداخت حقبیمه با ۲۰ روز حقوق میتوانند بازنشسته شوند).
- رأی شماره۶۷۴ مورخ ۹۱/۱۱/۴هیأت عمومی دیوان عدالت اداری (تعیین مستمری بازنشستگی ناشی از قانون بازنشستگی پیش از موعد با لحاظ دو سال آخر سنوات واقعی خدمت مستخدم)
ماده ۷۷ـ
میزان مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سیوپنجم متوسط مزد یا حقوق بیمهشده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از صددرصد متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید.
(این ماده حسب قانون اصلاح مواد ۷۲ و ۷۷ و تبصره ۷۶ قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۶/۱۲/۱۳۷۱تغییر کرده است. متن جدید عبارتست از:
ماده ۷۷- میزان مستمری بازنشستگی عبارتست از یک سیام متوسط مزد یا حقوق بیمهشده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از (۳۰/۳۵) سی و پنج، سیام متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید.
تبصره ـ متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حقبیمه تقسیم بر بیست و چهار).
ماده ۷۸ـ
کارفرما میتواند بازنشستگی بیمهشدگانی را که حداقل پنج سال پس از رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون به کار خود ادامه دادهاند از سازمان تقاضا نماید.
(به موجب قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل نوسازی صنایع مصوب ۲۶/۵/۸۲، متن زیر به عنوان تبصره به این ماده اضافه شده است:
تبصره ـ سازمان تأمین اجتماعی موظف است با درخواست کارفرمایان واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری بیمه شدگانی را که حائز شرایط مقرر در ماده ۷۶ ق.ت.ا مصوب ۳/۴/۵۴ باشند بازنشسته نماید. چگونگی تأمین منابع مربوط به هزینههای احتمالی ناشی از اجرای این تبصره به تصویب دولت خواهد رسید).
ماده ۷۹ـ
در مورد مستخدمین شرکتهای دولتی که به موجب قانون اکثریت سهام آنها متعلق به بخش خصوصی شده یا بشود به ترتیب زیر رفتار خواهد شد:
۱ـ مستخدمین مشمول ماده ۳۳ مقررات استخدامی شرکتهای دولتی و مستخدمین شرکتهای دولتی که مشمول مقررات بازنشستگی و وظیفه خاص بودهاند تابع مقررات بازنشستگی و وظیفه مورد عمل خود خواهند بود.
۲ـ مستخدمین شرکتهای دولتی که مشمول قانون بیمههای اجتماعی هستند مشمول مقررات این قانون خواهند شد.
۳ـ سایر مستخدمین تابع مقررات قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و ازکارافتادگی و فوت خواهند شد. (مشمولین قانون حمایت کارمندان … به دلیل الغاء تبصره ۳ ماده ۱۱ قانون تشکیلات وزارت بهداری مصوب ۱۷/۱/۱۳۶۵ مشمول قانون تأمین اجتماعی قرار گرفتهاند)
۴ـ نحوه احتساب سوابق خدمت دولتی مستخدمین مذکور در بندهای ۱ و ۳ و میزان پرداخت کسور بازنشستگی توسط مستخدم و کارفرما و همچنین ترتیب تعیین حقوق بازنشستگی و وظیفه مستخدمین آنان به موجب آئیننامهای خواهد بود که توسط وزارت رفاه اجتماعی با همکاری سازمان اموراداری و استخدامی کشور به تصویب شورای عالی تأمیناجتماعی میرسد. (آیین نامه در صفحه ۲۹۸ درج شده است) (نیز به قانون نقل و انتقال حق بیمه و بازنشستگی مصوب ۲۷/۳/۱۳۶۵ مراجعه شود)
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
icon برچسب ها: آیین نامه اجرایی بازنشستگی پیش ازموعد, آیین نامه بازنشستگی, آیین نامه بازنشستگی پیش از موعد, ارتباط حق بیمه با بازنشستگی, بازنشستگی, بازنشستگی با رشد حقوق, بازنشستگی براساس حقوق دوسال آخر, بازنشستگی کارکنان دولت, بازنشستگی مطابق باحقوق, بازنشستگی پیش از موعد, بیمه شدگان به هنگام بازنشستگی متضرر می شوند؟, تعیین مستمری بازنشستگی ناشی از قانون بازنشستگی پیش از موعد با لحاظ دو سال آخر سنوات واقعی خدمت مستخدم, دادنامه 674, درخواست بازنشستگی کارفرما, دستمزد ایام بیمهپردازی مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان, رأی شماره674, رأی شماره674 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری, رای مبنای حقوق بازنشستگی, رای مبنای حقوق بازنشستگی، معدل حقوق و مزایای ۲ سال آخر خدمت است, زنان بازنشسته, سن مقرر بازنشستگی, شرایط بازنشستگی, ضرر بیمه شدگان به هنگام بازنشستگی, قانون بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت مصوب 5/6/1386, قانون بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت, کارهای سخت و زیان آور, کلاسه پرونده 90/1342, ماده 76 قانون تامین اجتماعی, ماده 77 قانون تأمین اجتماعی, ماده «31» قانون برنامه پنجم توسعه, مبنای محاسبه بازنشستگی, مبنای محاسبه حقوق بازنشسته, مبنای حقوق بازنشستگی, مبنای حقوق بازنشستگی، معدل حقوق و مزایای ۲ سال آخر خدمت است, مبنای محاسبه مستمری بازنشستگان, مبنای محاسبه مستمری بازنشستگی, مزایای بازنشستگی, مستخدمین شرکتهای دولتی, مستمری بازنشستگی بر اساس نرخ رشد حقوق بیمهشدگان, مستمری بازنشستگی تابع پرداخت حقبیمه, مشمولین بازنشستگی دولت, میزان مستمری بازنشستگی, نحوه محاسبه بازنشستگی
نحوه بازنشستگی در مشاغل سخت
کاهش شنوایی، ضعف بینایی، آسیبهای جسمی و حرکتی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، فشارهای روانی و عصبی و مسائلی از این دست از جمله پیامدها و آسیبهای جسمی و روحی است که ممکن است حتی با گذشت چند سال پس از بازنشستگی در افراد بروز کند؛ از آن گذشته سر و کار داشتن افراد با مواد خطرناک شیمیایی، مواد رادیواکتیو و مشاغل دارای سر و صدا و آلایندگی زیاد نیز آنان را در ردیف مشاغل سخت و زیان آور قرار میدهد.
به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، به جهت جلوگیری از فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال به کارهای سخت و زیان آور در افراد، قانون مشاغل سخت و زیانآور پیشبینی شده است که به موجب آن متقاضیان میتوانند با داشتن شرایطی خود را بازنشسته کنند.
شرایط قانونی برای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور چیست؟ این سوالی است که بسیاری از بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی همواره درصدد یافتن پاسخ آن هستند، بر این اساس ابتدا باید تعریف مشاغل سخت و زیان آور را دانست.
منظور از مشاغل سخت و زیان آور آن دسته کارهایی است که در آن عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و در اثر اشتغال بیمه شده، تنش ها و صدمات جسمی و روانی به مراتب بالاتر از ظرفیتهای طبیعی در فرد ایجاد می شود که نتیجه آن بروز بیماری های شغلی و عوارض ناشی از چنین کارهایی است.
به موجب آیین نامه اجرایی این قانون، مشاغل سخت و زیان آور به دو گروه تقسیم می شوند:
الف مشاغلی که صفت سخت و زیان آوری با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می توان با بکارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف کرد.
ب مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با بکارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی توسط کارفرما، صفت سخت و زیان آوری آنها کاهش یافته ولی کماکان سخت و زیانآوری آنها حفظ میشود.
اما بازنشستگی در کارهای سخت و زیان آور چه شرایطی دارد؟
بر اساس تبصره ماده 76 قانون تامین اجتماعی مصوب سال 1354 مجلس، افرادی که در کارهای سخت و زیان آور مشغول به کار هستند می توانند با 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیان آور به صورت متوالی یا 25 سال به صورت متناوب، تا سقف 35 روز حقوق بازنشسته شوند؛ یعنی به ازای هر سال، 1.5 سال برای بیمه شده به عنوان سابقه محسوب و به همان میزان هم از خدمات تامین اجتماعی بهرهمند میشود، ضمن آنکه چهار درصد حق بیمه و مستمری هنگام تقاضای بازنشستگی برای مدت مزبور محاسبه و از کارفرما مطالبه و وصول میشود.
چنانچه بیمه شده کمتر از سابقه مذکور، سابقه پرداخت حق بیمه داشته که مقداری از آن سابقه مربوط به اشتغال وی در مشاغل سخت و زیان آور است، هر سال سابقه پرداخت حق بیمه فرد موصوف 1.5 سال محاسبه شده و در شرط سابقه مقرر در ماده 76 قانون و تبصرههای ذیل آن ملاک محاسبه قرار میگیرد.
بنابراین همه بیمه شدگانی که حداقل 20 سال سابقه کار متوالی یا 25 سال سابقه کار متناوب و پرداخت حق بیمه در کارهای سخت و زیان آور را دارا باشند، بدون شرط سنی میتوانند درخواست بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی داشته باشند.
مشاغل سخت و زیانآور شناخته شده در قانون کار
عمده ترین کارهای سخت و زیان آور شناخته شده در قانون کار شامل کار در معادن که ایجاب می کند کارگران در تونلها و راهروهای سرپوشیده به استخراج بپردازند، کار استخراج شامل جدا کردن و منفجر کردن مواد از سطح کار ، حمل مواد و عملیات مربوط به انفجار و انجام امور تأسیسات داخل معدن، حفر قنات، چاه فاضلاب و کار در مخازن سربسته، تخلیه و حمل مواد مذاب از کوره به نحوی که کارگر در معرض مستقیم حرارت یا بخار زیان آور کوره باشد، حمل و دفن زباله شهری، کار در کارگاههای دباغی و گندآبروها، کار مستمر در طویله، اصطبل و سالنهای پرورش طیور، کار مستمر در فضای باز و ارتفاع بیش از 5 متر بر روی دکل، اتاقکهای متحرک، داربست و اسکلتها، کار مستمر بر روی خطوط و پستهای انتقال برق با فشار 63 کیلو وات به بالا، مشاغل شن پاشی، پخت آسفالت دستی، قیر پاشی، جوشکاری در داخل مخزن، کار مستمر با اشعههای زیان آور مانند رادیو اکتیو، کار در محل هایی با فشار محیط بیش از حد طبیعی مانند غواصی، کار مستمر در محیطهایی که با وجود رعایت ایمنی موجبات بروز بیماریهای گوشی را سبب می شود، سمپاشی باغها، مزارع، اماکن پرورش دام و طیور، تولید و ترکیب سموم و حشره کشها و کار با وسایل دارای ارتعاش زیان آور است.
همچنین بر اساس آیین نامه اجرایی قانون مذکور، علاوه بر کارهای سخت و زیانآور مشخص شده: کار در زندانها و ندامتگاهها، کار در بیمارستانهای روانی و حرفه خبرنگاری جزو مشاغل سخت و زیان آور به شمار می روند.
شناسایی سخت و زیانآور بودن مشاغل برعهده چه مرجعی است؟
برای تعیین و شناسایی سخت و زیانآور بودن مشاغل، کمیتهای پنج نفره در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل میشود که این کمیته مرکب از معاون روابط کار سازمان کار و امور اجتماعی استان، معاون امور بیمهای اداره کل تامین اجتماعی استان، کارشناس مسئول بهداشت حرفهای معاونت بهداشتی و نماینده کارگران و کارفرمایان است و بر این اساس بیمه شدگان تامین اجتماعی و همه متقاضیانی که حرفه خود را جزو مشاغل سخت و زیان آور به شمار می آورند می توانند فرم درخواست خود را برای استفاده از مزایای این قانون ارائه بدهند تا در کمیته مورد نظر مورد بررسی قرار بگیرد.
ذکر این نکته ضروری است که در قانون مذکور، برخی ایام چنانچه در فواصل اشتغال به کارهای سخت و زیان آور واقع شوند به عنوان سابقه اشتغال فرد در کارهای سخت و زیان آور محسوب می شوند که از جمله آنها می توان به تعطیلات هفتگی، تعطیلات رسمی، ایام استفاده از مرخصی استحقاقی، ایام استفاده از مرخصی بابت ازدواج یا فوت همسر، پدر، مادر و فرزندان و ایام استفاده از مرخصی استعلاجی و استراحت پزشکی اشاره کرد.
اخیرا قانون تفسیر ماده (76) قانون تامین اجتماعی درباره مشاغل سخت و زیان آور به تایید شورای نگهبان رسیده و از سوی رییس جمهور ابلاغ شده است.
بر اساس موضوع این استفساریه، افرادی که حداقل 20 سال متوالی و 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیان آور (مخل سلامت) اشتغال داشته باشند باید حداقل 7300 روز اشتغال در یک یا چند شغل زیان آور در یک یا چند کارگاه داشته باشند و توالی اشتغال به قوت خود باقی است؛ همچنین افرادی که حداقل 20 سال متوالی و 25 سال متناوب در کارهای سخت و زیانآور (مخل سلامت) اشتغال داشته باشند و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند، میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند.
مطالب مرتبط
لیست مشاغل سخت و زیان آور در مخابرات
مهر ۳۰, ۱۳۹۲
مخابرات ما – همکارمان لیست مشاغل زیان آور در مخابرات را برایمان فرستاده اند.۴۵ شغل است که باید دویتان اداری در موردش نظر بدهند.
gozaresh0322
مخابرات ما/مجد – این مشاغل در سایت مخابرات استان هرمزگان به ثبت رسیده است که در آینده در موردش بیشتر گفتگو خواهیم کرد:
۱ – کاردان دکل و آنتن و فیدر
۲ – دکلبند
۳ – کاردان نصب و راه اندازی دکل و آنتن
۴ – کاردان شبکه کابل
۵ – تکنسین شبکه کابل
۶ – مفلبنـد
۷ – کاردان شبکه کابل و فیبرنوری
۹- کاردان پشتیبانی و نظارت بر آزمایش و سنجش (شبکه کابل )
۱۰ – کاردان پشتیبانی و نظارت بر نگهداری شبکه کابل
۱۱ – راننده وسایط نقلیه سنگین
۱۲ – جوشکار
۱۳ – کاردان کابل و فیبرنوری
۱۴ – کاردان برق و گراندینگ
۱۵ – کاردان نصب و راه اندازی گراندینگ
۱۶ – کاردان نصب و راه اندازی نیرو
۱۷ – کاردان نگهداریونوسازی کابل و حوضچه
۱۸ – متصدی بسته بندی و حمل و نقل کالا
۱۹ – راننده پایه یک
۲۰ – کمک راننده پایه یک و سرویس کار
۲۱ – کمک راننده ، وسایط نقلیه سنگین و سرویسکار
۲۲ – کمک راننده وسایط نقلیه سنگین
۲۳ – راننده
۲۴ – راننده ماشین های سنگین
۲۵ – راننده وسایط نقلیه تندر و سنگین
۲۶ – راننده خودور سنگین
۲۷ – نگهبان ( اماکن شهری )
۲۸ – نگهبان (ایستگاههای مایکروویو و رادیوئی خارج از شهر)
۲۹ – تکنسین نگهداری نیرو
۳۰ – تکنسین نگهداری نیرو و تأسیسات
۳۱ – کاردان نگهداری نیرو
۳۲ – تکنسین پشتیبانی نیرو
۳۳ – متصدی خطوط
۳۴ – متصدی خطوط راه دور
۳۵ – متصدی خطوط و کابل
۳۶ – مکانسین خطوط سیمبان و راننده
۳۷ – مکانسین خطوط راه دور
۳۸ – کاردان نصب وراه اندازی خطوط
۳۹ – کاردان نصب و راه اندازی خطوط راه دور
۴۰ – مکانسین شبکه
۴۱ – مکانسین شبکه هوائی
۴۲ – سیمبان
۴۳ – تکنسین نگهداری و نوسازی شبکه کابل و هوائی
۴۵ – متصدی شبکه کابل ….. تعداد بازدید : ۶۶۱۰ ….